5

نوشته شده توسط elyasi در تاریخ 1 آذر 1402

مالیات بر ارث

مالیات بر ارث

هرگاه شخصی فوت نماید و دارای اموالی بوده باشد، به آن اموال مالیات تعلق می‌گیرد و وراث وی موظف هستند که بر اساس قانون اصلاح قانون مالیات بر ارث، آن را پرداخت نموده و سپس نسبت به انحصار وراثت و تقسیم ارث اقدام نمایند.

نحوه پرداخت مالیات بر ارث دارای قواعد خاص خود می‌باشد و وراث موظف هستند که آن را در نظر گرفته و مالیات را بر اساس قانون مصوب پرداخت نمایند.

در این مطلب تمامی نکات و مسائل مربوط به پرداخت مالیات بر ارث را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

مالیات بر ارث به چه چیزهایی تعلق می‌گیرد؟

بر اساس ماده ۱۹ قانون مالیات‌های مستقیم، امور مشمول مالیات برابرند با  کلیه ماترک متوفی واقع در ایران یا خارج از ایران که منقول یا غیرمنقول می‌باشند.

مطالبات قابل وصول و حقوق مالی نیز پس از کسر هزینه کفن و دفن متوفی در حد واجبات و عرف، و همچنین وجوه مربوط به واجبات عبادی و مالی در حدود قواعد شرعی و دیون محقق متوفی مشمول مالیات بر ارث شده و باید بین وراث تقسیم شوند.

همچنین با توجه به تبصره این ماده، بدهی متوفی به وراث خود در حالتی که مستند به مدارک قانونی و ترجیحا رسمی باشد، قابل کسر از اموال متوفی خواهد بود. این در صورتی است که صحت مدرک طلبکار توسط هیات حل اختلاف مورد تایید قرار گیرد.

البته نکته قابل توجه این است که در مورد مهریه و نفقه ایام عده اثبات مدعی و تایید هیئت حل اختلاف مورد نیاز نمی‌باشد.

اگر هم وراث از طبقه دوم و سوم باشند، کسر دیون منوط به این است که متوفی تا تاریخ فوت دارای وراث در این طبقه‌‌ها بوده باشد و آن‌ها زودتر از متوفی فوت نکرده باشند.

اموالی که از مالیات بر ارث معاف هستند

برخی اموال از مالیات بر ارث معاف می‌باشند و عبارتند از:

  1. اموال وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی و دستگاه‌هایی که بودجه آن‌ها توسط دولت تامین می‌شود.
  2. اموال شهدای انقلاب اسلامی به وراث طبقات اول و دوم.
  3. اثاث البیت محل سکونت متوفی. به معنای وسایل ضروری زندگی و لوازم خانگی فرد متوفی.
  4. وجوه بازنشستگی، وظیفه و مزایای پایان خدمت، مرخصی استحقاقی استفاده نشده و بیمه‌های اجتماعی و وجود پرداختی توسط موسسات بیمه گذار و بیمه گر و غیره.

اگر فردی نسبت به پرداخت مالیات اموالی که از پرداخت مالیات معاف نیستند اقدام ننماید، مجرم محسوب شده و مجازات فرار مالیاتی متوجه او می‌باشد.

مالیات بر ارث

مالیات بر ارث چگونه حساب می‌شود

مالیات بر ارث با توجه به قانون مالیات‌های مستقیم محسوب می‌شود. با استناد به این قانون، وراث به سه طبقه تقسیم می‌شوند.

  1. طبقه اول: پدر، مادر، اولاد، اولاد اولاد (نوه)، زن و شوهر در این طبقه هستند.
  2. وراث طبقه دوم عبارت اند از:‌ اجداد، برادر، خواهر و اولاد آن‌ها.
  3. عمو، عمه، دایی، خاله و اولاد آن‌ها در طبقه سوم قرار می‌گیرند.

مالیات بر ارث با توجه به طبقه وراث و میزان ارزش ارث متفاوت است. بنابراین پس از تکمیل اظهارنامه مالیات بر ارث مالیات هرکدام از وراث با توجه به درصدهایی که در ذیل آمده است باید پرداخت شود و پس از انجام مراحل مربوطه، امکان انتقال ماترک ایجاد می‌گردد.

نحوه محاسبه مالیات بر ارث

اظهارنامه مالیات بر ارث

اظهارنامه مالیات بر ارث فرمی است که ورثه به اداره امور مالیاتی تقدیم می‌نمایند. اگر ورثه بخواهند ارث و اموال متوفی را تقسیم نموده یا آن‌ها انتقال دهند باید به دولت مالیات بپردازند و پرداخت آن از طریق این فرم ممکن می‌شود.

در این فرم تمام اموال متوفی به همراه جزئیات آن و تاریخ فوت و غیره ذکر می‌شود. بنابراین ورثه پیش از پرداخت مالیات بر ارث باید این فرم را تکمیل نمایند.

این فرم به صورت الکترونیکی نیز وجود دارد و افراد می‌توانند با ثبت نام در سازمان امور مالیاتی کشور نسبت به دانلود آن به صورت خام اقدام نموده و آن را پر کرده و ارسال نمایند. البته بهتر است که وراث تا یک سال پس از فوت متوفی نسبت به پرداخت مالیات بر ارث او اقدام کنند و در غیر این صورت مشمول بسیاری از معافیت‌ها نخواهند شد.

بنابراین برای دریافت اظهارنامه مالیاتی، متقاضی باید به درگاه ملی خدمات مالیاتی مراجعه نموده و اسناد و مدارک لازم را پس از ثبت نام در آن بارگذاری کند. پس از آن باید به قیمت اظهارنامه مالیاتی آن سامانه مراجعه نموده و بر اساس زمانی که از فوت متوفی گذشته است، فرم ۲۶ یا ۳۴ را انتخاب کنند.

فرم ۲۶ برای کسانی است که از تاریخ فوت آن‌ها یک سال یا کمتر گذشته باشد و فرم ۳۴ برای افرادی است که بیش از یک سال از فوت آن‌ها گذشته است.

در نهایت نیز باید آن فرم را تکمیل نموده و بارگذاری و تایید نمایند.

برای ۱ میلیارد ارث چقدر مالیات حساب می شود

درصد مالیات بر اساس ارزش مال محسوب می‌شود. همچنین برای پرداخت مالیات، در نظر گرفته می‌شود که وارث در کدام طبقه قرار دارد. برای مثال اگر وارث در طبقه اول باشد و مال نیز خودرو باشد ۲ درصد از ۱ میلیارد تومان، وراث طبقه دوم، ۴ درصد از مبلغ و وراث طبقه سوم ۸ درصد از ۱ میلیارد تومان را باید پرداخت نمایند.

البته قابل بیان است که این مبلغ به طور سالانه متفاوت است و همچنین اگر مال به جای خودرو، ملک و غیره باشد مبلغ آن متفاوت است.

معافیت مالیات بر ارث ملک

در حالت کلی امکان معافیت کامل از پرداخت مالیات بر ارث فقط در موارد مذکور در قانون ممکن است و برخی موارد جزئی دیگر نیز وجود دارند که با توجه به آن‌ها، اگر فرد در پرداخت مالیات بر ارث تعلل نماید، امکان اخذ برخی معافیت‌ها را نخواهد داشت. یکی از این موارد، معافیت از پرداخت هزینه کفن و دفن متوفی است.

همانطور که بیان شد، وراث می‌توانند هزینه کفن و دفن متوفی را از اموال او کسر نمایند اما اگر به هر دلیلی تعلل نمایند، دیگر نمی‌توانند این کار را انجام دهند مگر اینکه ثابت نمایند تعلل در اقدام آن ها دارای یکی از علل موجهه در قانون بوده است.

در صورت نیاز به مشاوره در خصوص امور مالیاتی از طریق لینک مشاوره حقوقی با ما در ارتباط باشید.

منبع: قوانین

0 0 امتیازات
امتیازدهی
عضویت
به من اطلاع بده
guest
0 کامنت ها
Inline Feedbacks
مشاهده همه کامنت ها

مطالب مرتبط