طلاق از طرف زوجه با حق طلاق
5

نوشته شده توسط elyasi در تاریخ 13 آذر 1402

طلاق از طرف زوجه با حق طلاق

طلاق از طرف زوجه با حق طلاق

در حالت کلی حق طلاق در ازدواج برای زوج بوده و در صورت عدم وجود حق طلاق (وکالت در طلاق)، زوجه فقط در شرایط خاصی می‌تواند درخواست طلاق ارائه دهد. برای مثال، در صورتی که با استناد به ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی، زوجه بتواند امتناع زوج از پرداخت نفقه یا عسر و حرج وی را در دادگاه ثابت نماید، دادگاه، زوج را مجبور به طلاق زوجه می‌نماید.

با توجه به این که در عقد ازدواج، فقط زوج دارای حق طلاق است و نمی‌تواند این حق را به زوجه انتقال دهد، استفاده از عبارت حق طلاق برای زوجه نادرست بوده و صرفا جنبه عرفی دارد. در واقع زوج به زوجه وکالت در طلاق اعطا می‌نماید که می‌تواند مشروط یا مطلق باشد.

وکالت در طلاق از طرف زوجه با حق طلاق یکی از بهترین راه‌هایی است که زوجه از طریق آن‌ می‌تواند نسبت به طلاق اقدام نماید.

حق طلاق یک وکالتنامه است که زوجه و زوج می‌توانند پس از ازدواج، با به همراه داشتن مدارک شناسایی و عقدنامه ازدواج به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه نموده و وکالت در طلاق را در ذیل اختیارات زوجه در ازدواج قید کنند.

شرایط طلاق از طرف زوجه با حق طلاق

طلاق از طرف زوجه با حق طلاق دارای شرایطی است که فرد متقاضی هنگام ارائه دادخواست خود باید حتما آن‌ها را مدنظر داشته باشد. طلاق از طرف زوجه با حق طلاق، فقط با در دست داشتن وکالتنامه طلاق ممکن است.

در واقع اگر زوجه ادعا کند که وکالت در طلاق دارد یا حتی در عقدنامه نیز ذکر شده باشد کافی نیست و حتما باید وکالتنامه محضری خود را به دادگاه ارائه نماید.

یکی دیگر از مهم‌ترین شرایط طلاق از طرف زوجه با حق طلاق، توجه به مشروط یا مطلق بودن وکالت در طلاق است. اگر وکالتنامه طلاق مشروط باشد، زوجه فقط در صورتی می‌تواند درخواست طلاق دهد که تحقق یکی از شروط مندرج در وکالتنامه را اثبات نماید. برای مثال، اگر حق طلاق زوجه در برابر حق حضانت یا بذل مهریه شرط شده است، زوجه فقط زمانی می‌تواند درخواست طلاق دهد که کل مهریه خود را ببخشد یا حق حضانت را به زوج اعطا کند.

اما در صورت مطلق بودن آن، چنین مشکلی وجود نخواهد داشت و از زمان اعطای وکالت در طلاق به زوجه، هر زمانی که بخواهد می‌تواند برای طلاق اقدام نموده و نیاز به وجود شرط یا دلیلی نیز نخواهد بود.

پشیمانی مرد از اعطای حق طلاق

پشیمانی زوج از اعطای حق طلاق به نوع وکالت در طلاقی که به زوجه داده است بستگی دارد. اگر وکالتنامه حق طلاق، به صورت بلاعزل باشد، به این معنا است که زوج حق فسخ خود را ساقط نموده است و به همین ترتیب نمی‌تواند آن را ابطال کند.

اما در حالت کلی با توجه به اینکه وکالت عقدی جایز است، هرکدام از طرفین می‌توانند نسبت به فسخ آن اقدام نمایند مگر اینکه وکالت بلاعزل باشد.

گرفتن مهریه با داشتن وکالت در طلاق

بسیاری از افراد گمان می‌کنند که داشتن وکالت در طلاق لزوما با بذل تمام یا بخشی از مهریه همراه است. این موضوع کاملا به توافق طرفین بستگی داشته و لزوما نیازی به بذل مهریه نیست.

بنابراین طلاق گرفتن با استفاده از وکالت در طلاق و دریافت مهریه به صورت کامل با هم منافاتی ندارند مگر اینکه خلاف آن بین طرفین توافق شده باشد. این موضوع در رابطه با حضانت و سایر حقوق زوجه نیز صادق است.

اعطای حق طلاق در عقدنامه

یکی از مسائل مهمی که افراد معمولا در رابطه با وکالت در طلاق با آن مواجه می‌شوند، این است که آن را در دفاتر ازدواج ثبت می‌کنند و بعدا در رابطه با اعتبار آن به مشکل می‌خورند.

اعطای وکالت در طلاق از طریق دفتر اسناد رسمی امن‌‌ترین و بهترین راه برای انجام این کار است اما برخی از افراد ترجیح می‌دهند که این کار را در دفتر ازدواج انجام دهند. اولین نکته مهم این است که در دفاتر ازدواج معمولا از اعطای حق طلاق به زوجه امتناع می‌شود و به طرزی آن را نگارش می‌کنند که در عمل برای زوجه کاربردی نداشته یا امکان استفاده از آن بسیار سخت باشد.

همچنین اگر وکالت در طلاق به صورت شفاهی باشد در عمل کاربردی نداشته و فرد نمی‌تواند به آن استناد کند در نتیجه باید رسما و کتبا ثبت شده باشد تا معتبر تلقی گردد.

علاوه بر موارد فوق، حق طلاق معمولا با بذل تمام یا قسمتی از مهریه صورت می‌گیرد که این کار باید با حضور دو شاهد باشد که از طریق دفتر اسناد رسمی صورت گیرد.

نکات مربوط به حق طلاق زوجه

  • هنگامی که زوجه در برابر کل مهریه خود وکالت در طلاق دریافت می‌نماید، بهتر است که این وکالت مطلق باشد تا بدون قید و شرط بتواند هر زمانی که قصد استفاده از حق طلاق خود را داشت، طلاق بگیرد.
  • شروط ۱۲ گانه طلاق که در عقدنامه ازدواج آمده است با وکالت در طلاق متفاوت است. در واقع اثبات هرکدام از این شروط حتی بدون داشتن وکالت در طلاق باعث می‌شود که دادگاه زوج را مجبور به طلاق زوجه نماید.
  • دارا بودن وکالت مطلق در طلاق توسط زوجه، باعث می‌شود که بتواند در هر زمان حتی وقتی که زوج راضی به طلاق نیست اقدام به طلاق نماید.
  • وکالت در طلاق با طلاق توافقی کاملا متفاوت است. وکالت در طلاق در واقع یک جانبه و از طرف زوجه است اما در طلاق توافقی، طرفین در رابطه با بسیاری از حقوق و تکالیف با یکدیگر توافق می‌کنند.
  • زوجه می‌تواند برای انجام روند طلاق خود، به یک وکیل وکالتنامه دهد و خودش در هیچکدام از مراحل حضور نداشته باشد.

طلاق از طرف زوجه با حق طلاق چقدر طول می‌کشد؟

اگر زوجه دارای وکالتنامه مطلق در طلاق باشد، می‌تواند بدون نیاز به اخذ امضاء و غیره از زوج، درخواست طلاق دهد. در این حالت زوجه درخواست طلاق خود را ثبت نموده و صرفا پرداخت مهریه از جانب زوج لازم است.

در این شرایط اگر مشکلی در روند رسیدگی پیش نیاید، حدود ۶ تا ۹ ماه برای انجام تمام مراحل طلاق لازم است. البته این مدت زمان متغیر است و ممکن است گاهی کمتر یا بیشتر شود.

قابل ذکر است که در صورت استفاده از راهنمایی یک وکیل خبره می‌توانید مدت زمان روند انجام طلاق خود را به حداقل برسانید اگر نیاز به مشاوره درخصوص طلاق دارید از لینک مشاوره حقوقی با ما در ارتباط باشید.
با ما در ارتباط باشید.

منبع: قوانین

0 0 امتیازات
امتیازدهی
عضویت
به من اطلاع بده
guest
0 کامنت ها
Inline Feedbacks
مشاهده همه کامنت ها

مطالب مرتبط

آیا بخشش مهریه قابل رجوع است elyasi
1402/09/08

بخشش مهریه

بخشش مهریه مهریه یکی از مهم ترین مباحث پیرامون ازدواج و طلاق است که در واقع به موارد مختلفی در ازدواج افراد بستگی دارد. مهریه دارای انواع مختلفی بوده و مالکیت آن نیز به طور کامل برای زوجه می باشد. با استناد به ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی، به مجرد عقد ازدواج، زوجه مالک مهریه می […]

قوانین طلاق سال 1402 | طلاق توافقی چیست؟ طلاق توافقی ایمان مقیمی
1402/04/22

قوانین طلاق در سال ۱۴۰۲ | طلاق توافقی چیست؟ | مشاوره رایگان طلاق

تعریف و قوانین طلاق: طلاق به معنای ساده و قابل فهم، فرآیند حقوقی است که منجر به پایان عقد ازدواج می‌شود. به عبارت دیگر، همانطور که سایر قراردادها مانند خرید و فروش یا اجاره و غیره می‌توانند از طریق اقاله یا فسخ به پایان برسند، عقد ازدواج نیز می‌تواند از طریق روش‌هایی مانند صدور گواهی […]